Video materiaal optimaliseren

Binnen het Online Magazine systeem is het mogelijk om video te importeren. Maar aan welke voorwaarden dienen deze video bestanden te voldoen en op welke manier komt video het best tot haar recht in een Interactief Online Magazine.
Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe u op de beste manier video kunt toepassen.

Bedenk waarvoor de video gebruikt wordt; hoogstwaarschijnlijk een web-omgeving en eventueel ook een iPad-app. Hou daarom rekening met de afmetingen van het scherm (bij iPad is dit maximaal 1024x748, bij de web-versie kan dit 1138x748 pixels zijn). Het gebruiken van een video met grotere afmetingen is nutteloos en kan het eindproduct zelfs schade toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan lange laadtijden. Binnen een iPad-app zou dit zich kunnen vertalen in het crashen van de app.

Om uw video materiaal aan te kunnen passen dient u een converter programma te downloaden dat heet ''HandBrake''. Naast Handbrake zijn nog diverse programma's te vinden die in staat zijn om video materiaal aan te passen. Echter raden wij u dit programma aan. U kunt HandBrake downloaden via deze link: handbrake.fr/downloads.php

Na installatie start u het programma op. Vervolgens navigeert u via ''Tools'' naar ''Options''.

Binnen het instellingen paneel dient het volgende in te stellen:
1. Uitvinken: ''Always use iPod / iTunes friendly extension (.m4v) for MP4''.
2. Klik op ''Browse'' en selecteer een map op uw computer waar de omgezette video bestanden geplaatst moeten worden.

Met deze éénmalige instellingen bent u klaar om te beginnen met het optimaliseren van video materiaal.
In het beginscherm van HandBrake selecteert u ''Source'' en vervolgens ''Video File''. U heeft nu de mogelijkheid om het video bestand dat u wilt optimaliseren, op uw computer te selecteren.

Als u het gewenste bestand heeft geselecteerd/geopend ziet u de video instel mogelijheden van HandBrake.
Als eerst gaat u naar ''Anamorphic'' (verhouding), deze selecteert u op ''none''. Vervolgens vinkt u ''Keep Aspect Ratio'' aan. Nu kunt u de gewenste grote selecteren. De breedte (width) mag maximaal 1024 pixels zijn.
Als de video niet gemaximaliseerd kan/moet worden is het aan te raden door middel van een ''shape'' in het Online Magazine Systeem te kijken hoe breed de video in het magazine moet komen. Dit zal resulteren in een lichtere video met een scherper beeld.

Via ''Container'' dient u ''MP4'' te selecteren (4). Verder is het heel belangrijk dat u ''Web Optimized'' aanvinkt (3). Dit zal ervoor zorgen dat d video streaming kan worden afgespeeld, is deze optie niet aangevinkt, dan dient de bezoeker de video eerst geheel te downloaden voordat deze gekeken kan worden.

Als laatste is het aan te raden ''iPod 5G support'' aan te vinken (3). Deze optie is er om de compatibiliteit met de iPad te verbeteren.

''video Codec'' laten we staan op ''H.264''. Met de ''Framerate'' (FPS) kan er gespeeld worden om zodoende de grote van het video bestand te verkleinen. Bijvoorbeeld een fullHD video (1920 x 1080) is doorgaans 24FPS. Op het moment dat uw video materiaal een hoger framerate hanteert kunt u dit terug zetten naar 24FPS, om zodoende het bestand te verkleinen.

Als laatste gaan we de audio bepalen, deze kan het best worden ingesteld als ''mono'' aangezien dit ook behoorlijk in bestandsgrootte zal schelen (1). Bitrate mag ingesteld worden op 128 (2). Dit is de kwaliteit van de muziek onder het video materiaal. 112 is minimaal, alles hieronder is hoorbaar ''slecht'' te noemen.

Als alle instellingen staat zoals gewenst klikt u op ''start'' (3) om het convert proces te starten.