Richtlijnen voor het opmaken van spreads

Voor het ontwerpen van pagina's binnen de online magazine editor hebben we enkele richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat hetgeen wat ontworpen wordt, ook daadwerkelijk in de editor opgezet kan worden.

Het idee van de magazine editor is een effectief geanimeerde pagina te maken zonder het gebruik van Adobe Flash. Werken in Flash is vaak wat ingewikkelder, vergt meer kennis en kost meer tijd. Met de editor kunnen ontwerpers hun eigen ideeën in een magazine verwerken, zonder bijkomstige kennis van Flash. Hierbij moet er vaak wel een lijn getrokken worden in wat mogelijk is en wat niet. Indien er nu speciale pagina's zijn die niet in de editor mogelijk zijn kunnen er losse flash (swf) bestanden in de pagina geplaatst worden.

Werkwijze
Het ontwerpen van het magazine gebeurd niet in de editor zelf. Dit moet gedaan worden in een extern programma als bijvoorbeeld Photoshop. Een ander programma is ook mogelijk zolang men maar in pixel formaten werkt. Een programma als Adobe Indesign is hierbij niet makkelijk, het kan niet makkelijk exporteren naar verschillende foto formaten. Wij raden dan ook aan om dergelijke opmaak programma's niet te gebruiken.

Binnen de formaten van het magazine kunnen er in het Photoshop document verschillende spreads worden opgemaakt. Deze spreads kunnen al de voorbeeldtekst en fonts bevatten. Na goedkeuring van de klant op het platte ontwerp dienen de lagen (afbeeldingen) geëxporteerd te worden naar afbeeldingen. Deze afbeeldingen kunnen vervolgens naar de editor worden ge-upload waar ze verder geplaatst kunnen worden.

Bij de keuze van een magazine kan men ervoor kiezen of er een 'vouw' in het midden van het magazine wordt gebruikt. Bij het ontwerpen van de spreads dient men hier wel rekening mee te houden. Het kan anders gebeuren dat tekst of andere content tussen de vouw komt te staan.

Basisonderdelen
Waar moet ik op letten bij de ontwikkeling van een online magazine ?

• Tekst
    Een van de belangrijkste verschillen tussen print en online magazines is de ruimte. Een magazine heeft een vast formaat (moet passen in een scherm met een resolutie van 1024). Teksten welke geschreven worden moeten dus ingekort worden, er zijn verschillende mogelijkheden om de tekst "verder" te lezen maar het blijft vervelend om hele lappen tekst in een online magazine terug te bekijken.
  • Fotografie
    Afbeeldingen welke worden gebruikt in een magazine dienen vooraf te worden gecomprimeerd, dit is vanuit Photoshop te doen. De mate van compressie is bepalend voor het formaat (KB's) van de foto. Hoe groter een spread wordt, hoe langer het duurt met inladen, probeer de inhoud van een spread altijd onder de 1MB te houden, op deze manier wordt alles snel vooruit geladen op een gemiddelde breedband verbinding. Indien men afbeeldingen wilt gebruiken met transparante vlakken is het mogelijk naar PNG te exporteren, let hierbij wel op het formaat, PNG afbeeldingen kunnen flink groter zijn dan JPG afbeeldingen.
  • Video
    Net zoals bij afbeelding is het formaat van video's ook belangrijk. Een video wordt niet vooruit geladen maar pas ingeladen als een bezoeker op Play klikt. Een video moet dus even bufferen voordat die gaat spelen. Bij het omzetten van video's naar FLV formaat is het dan ook belangrijk dat er een correcte bitrate (500 tot 600kbs) wordt gekozen. Op deze manier kan een bezoeker een video snel bekijken.
  • Geluid
    Het is op elke pagina mogelijk MP3 geluidsbestanden te gebruiken, ook hierbij is het belangrijk dat de bestanden niet te groot zijn. Probeer loops te gebruiken van maximaal 500KB groot.
  • Externe Flash Animaties
    Indien een pagina niet via de editor is te ontwikkelen kan dat natuurlijk wel in flash. Hieraan zijn wel specifieke specificaties gebonden. Bekijk verder in dit document waar een bestand aan moet voldoen.
  • Fonts
    Met de editor is het mogelijk tekst op te maken in verschillende fonts. Een font moet hiervoor wel apart aan de editor worden toegevoegd. Dit moeten dan ook TTF fonts zijn. Bij het opmaken van een magazine moet er wel op gelet worden dat er niet teveel fonts worden gebruikt. Een font kan tussen de 50 tot 150KB groot zijn, afhankelijk hoeveel karakters dit font bevat. Probeer binnen een heel magazine dan ook maximaal 5 fonts te gebruiken. Indien er toch een header tussen zit met een vreemd font dat maar op 1 pagina voorkomt kan er een transparante PNG afbeelding van gemaakt worden.