Overzicht van doorgevoerde updates aan het systeem

Update 17 augustus 2011

• Nieuwe link URL structuur + update Analytics code
  • Importeer functie van elementen naar andere pagina
  • Pagina link module overzicht

Update juli 2011
We hebben afgelopen twee maanden weer veel veranderen in het magazine systeem aangebracht. Een aantal daarvan heb je al duidelijk in beeld zien terugkomen, een aantal andere hebben extra uitleg nodig. Indien er naar aanleiding van deze functionaliteiten nog vragen zijn is het uiteraard mogelijk contact met ons op te nemen.

• Openen van groepen en subgroepen aangepast

Indien u werkt met veel gelaagdheid is het nu al mogelijk om groepen te openen en te sluiten. Indien je een groep opent met daarin opnieuw groepen was het voorheen lastig om deze nieuwe groepen allemaal apart te openen en te sluiten. Bij de eigenschappen van de groepen is nu een optie "Verberg alles op niveau" toegevoegd.

Indien je nu een groep maakt met daarin nieuwe groepen kan je met deze optie aangeven dat enkel de groepen welke op hetzelfde niveau (in dezelfde hoofdgroep) zitten automatisch sluiten. Voorheen werden alle groepen gesloten. De groep van een niveau lager blijft nu altijd openstaan. Hiermee is het mogelijk nog verder op een pagina de diepte in te klikken.
  • Verwijderen van content / pagina's / magazines

De verwijder optie kunnen we inschakelen voor klanten welke hier behoefte aan hebben. Met deze optie is het mogelijk niet alleen pagina's maar ook content uit de bibliotheek te verwijderen. Het is hierbij van belang dat er geen content wordt verwijderd welke nog wordt gebruikt. Hierdoor kan het magazine slecht functioneren.
  • Positie objecten instellen

Met een apart venster is het nu mogelijk om handmatig de positie en het formaat van een object te bepalen. Dit kan handig zijn als de inhoud op elke pagina exact hetzelfde moet staan. Optie is te vinden onder het tabje "POS" bij de objectinstellingen.
  • Gebruik van variabele teksten

Binnen een simpele of geavanceerde tekst is het nu mogelijk variabele teksten te gebruiken. Deze teksten kunnen paginanummers of titels van de pagina's zijn.

De volgende waarden zijn te gebruiken :
    #PAGINA_NUMMER#
    #PAGINA_TITEL#
    #BOEK_TITEL#
    #DATUM#
  • Werken met HTML5 bestanden

Speciaal voor de iPad variant is het nu mogelijk om HTML5 te gebruiken. Deze HTML5 is ook enkel zichtbaar voor de iPad, voor de flash versie wordt dit genegeerd. Via de editor kan een HTML5 venster worden toegevoegd. Hier via de bibliotheek een map worden aangemaakt waar de HTML5 content kan worden ge-upload. Denk hierbij aan kleine games of invulformulieren. Houd er rekening mee dat de HTML content vanaf root moet werken en niet altijd de beschikking heeft over internet.
  • Verschil tussen iPad pagina of internet pagina

Indien u gebruik maakt van de iPad is het nu mogelijk een pagina binnen een magazine, iPad of internet compatible te maken. Het kan voorkomen dat er flash wordt gebruikt welke op de iPad niet werkt. Op deze wijze kan er een kopie worden gemaakt van deze pagina welke voor de iPad een geheel andere invulling heeft. Standaard zijn pagina's altijd op beide platformen ingesteld. Via de instellingen van een spread/pagina kan worden ingesteld of dit iPad of internet only is.
  • Zoom van werkblad past zich automatisch aan

Bij het werken met een groter formaat werkblad (iPad) kon het vaak vervelend zijn om steeds per pagina uit te zoomen om overzicht te krijgen. Het systeem zorgt er nu zelf voor dat de pagina na het openen precies past binnen de omgeving.
  • Optie om content vanuit bestaande magazine te koppelen

Bij de instellingen van een magazine is het mogelijk om 2 magazines aan elkaar te koppelen. Eerst komen de pagina's van het magazine waarin je aan het werk bent en het systeem plakt daarna de pagina's van het gekoppelde magazine eraan vast. Deze functie is handig bij standaard informatie welke in elk magazine moet voorkomen maar niet steeds gekopieerd moet worden. Zo is er altijd maar 1 magazine om te onderhouden welke in meerdere edities wordt gelinkt.
  • Fullscreen werken

Rechtsboven de optie om de editor in fullscreen modus te plaatsen zodat er meer ruimte binnen het werkblad ontstaat.
  • Optie om lagen op slot te zetten

Indien er meerdere lagen over elkaar heen liggen kan het lastig zijn dat je soms de verkeerde laag verplaatst. In de interface is het nu mogelijk deze laag op slot te zetten. Dit kan je doen door achter de tijdbalk het "lock" vinkje aan te vinken. De laag is via het werkblad nu niet meer te selecteren.
  • Werken met templates

Binnen het systeem is het mogelijk met meerdere categorieën te werken. Zo kan BlueBerry ook een template categorie aanmaken welke niet publiek toegankelijk is. Magazines in deze categorie kunnen intern worden hergebruikt als templates.

Bij het aanmaken van een nieuw magazine of pagina is het mogelijk te kiezen voor een blanco pagina, of een pagina gebaseerd op een template uit de template categorie.Na de keuze wordt de pagina gekopieerd waarna er vanuit de editor verder gewerkt kan worden. Deze functionaliteit kan worden ingeschakeld door BlueBerry en is handig voor klanten welke met veel dezelfde opmaak werken.
  • Print functie in het magazine

Een veel gestelde vraag was het printen van het magazine. Nu is de kwaliteit waarin het magazine wordt opgemaakt niet geschikt voor drukwerk maar kan wel voldoende zijn voor de printer. Zodra het magazine wordt gepubliceerd wordt er van elke pagina een screenshot gemaakt. Na het klikken op de "Print PDF" button in de editor wordt er een PDF document klaargemaakt met daarin alle afbeeldingen van de pagina's achter elkaar.

Interactiviteit en extra lagen kunnen we niet printen maar dit geeft voor sommige magazine een prima beeld op papier. De PDF welke wordt gedownload is vervolgens weer te printen. Na het aanbrengen van wijzigingen en het opnieuw publiceren van het magazine is de nieuw aangepaste PDF weer te downloaden.
  • Starten vanuit PDF

Een optie welke al enige maanden online staat is het starten vanuit een PDF document. Het kan zijn dat het voor sommige magazines sneller werkt om bijvoorbeeld direct vanuit indesign te werken. Elementen welke niet hoeven te bewegen of interactief zijn kunnen vast in de achtergrond worden geplaatst.

Bij het starten van een nieuw magazine is het mogelijk om eerst een PDF document te uploaden. De pagina's vanuit dit document worden omgezet naar magazine pagina's en achter elkaar klaargezet. Na het openen van de specifieke pagina in de editor is het nu mogelijk om extra content & interactie toe te voegen op nieuwe lagen.Afhankelijk van het type magazine kan dit een snellere manier zijn om te werken.
  • Werken met backup's van pagina's

Iedere keer als een pagina wordt opgeslagen wordt er van die versie een back-up gemaakt. Dit gaat tot 10 stappen terug. Indien er een fout is gemaakt en u een oudere versie wilt terughalen kan dit via het menu (eigenschappen -> back-up terugzetten). U kiest hier een versie op basis van de datum en tijdstip waarna deze wordt vervangen met de huidige pagina.