4. Do's and Don'ts

Binnen het online magazine is veel mogelijk maar er zijn ook beperkingen. Voor u aan de slag gaat met het opmaken van het magazine is het handig dit document door te nemen zodat u zeker weet dat het magazine goed zal functioneren op het web & iPad. In dit document kort een aantal opmerkingen waar u op dient te letten, veel onderwerpen gaan vooral over het gebruik van de iPad. Dit is een computertje met minder capaciteit waar rekening mee gehouden dient te worden.

Beeldscherm verhoudingen & resoluties
Voor er gestart wordt met een magazine moet er eerst naar de paginaverhouding gekeken worden. Wordt het magazine ook op een iPad gebruikt, zoja, dient het fullscreen te zijn? In dat geval dient de start resolutie altijd 1024x748 te zijn. Het lastig om dit later aan te passen omdat de gehele vormgeving mee veranderd moet worden.

Let op, indien je de nieuwe HTML5 interface gebruikt hanteren we een nieuw formaat. Dit formaat is 1138x748 waarbij het formaat voor de native iPad app wordt teruggesneden naar 1024x748. Klik hier voor meer informatie.

Gebruik van afbeeldingen
In het magazine kunnen verschillende soorten afbeeldingen worden gebruikt, zowel JPG als PNG. Houdt echter rekening met het formaat van de afbeeldingen. De maximale resolutie van een afbeelding is 1024x748 72DPI. Het heeft geen zin om grotere afbeeldingen op de pagina te plaatsen. Daarbij adviseren we JPG beelden op te slaan als 70% kwaliteit JPG. Indien het om beelden gaat met transparantie kunnen deze worden opgeslagen als PNG afbeeldingen. Probeer de witruimte om een afbeelding te beperken, het heeft geen zin om een PNG te maken van 1024x748 met enkel een figuurtje in het midden en alles er rondom heen transparant. Ook transparante pixels kosten ruimte.

Videobestanden
Wij adviseren videobestanden altijd te converteren als .MP4 H264 codec videos. Dit formaat video werkt zowel in flash als op de iPad. Via onze support website is er gratis software te verkrijgen welke het converteren van deze bestanden mogelijk maakt. Probeer verder geen HD films op de iPad magazines weer te geven. Houdt altijd rekening met de download snelheid en pas hier de resolutie + bitstream op aan. Voor resoluties op web & iPad adviseren we een maximale verhouding van 600x500 pixels te gebruiken.

Lettertypen
Lettertypen kosten net als afbeeldingen tijd en processorkracht om in te laden. Probeer binnen een magazine altijd maximaal 6 lettertypen te gebruiken. Heb je eens een lettertype voor een speciale titel nodig, maak er dan in een tekenprogramma een afbeelding van. Nadat de lettertype zijn ge-upload adviseren we altijd eerst deze te testen op de iPad magazines alvorens er opgemaakt gaat worden. Lettertypen kunnen in sommige gevallen binnen het besturingssysteem van Apple anders worden weergegeven. In dit geval kan BlueBerry vooraf correcties op deze fonts doorvoeren. Het formaat welke ondersteunt worden zijn .ttf en .otf fonts.

Gebruik van effecten en animaties
Binnen het magazinesysteem bent u vrij om het aantal effecten en animaties te kiezen voor gebruik. Binnen de preview omgeving kunt u ook kijken hoe dit voor uw opgemaakte pagina uitpakt. Let er echter wel op dat een iPad een minder snelle processor bevat (afhankelijk van type model). Test uw pagina's dan ook eerst op de iPad alvorens u dit magazine direct publiceert. Hoe meer gelijktijdige effecten en animaties er op een pagina staan, hoe meer rekenkracht hier voor nodig is.

Hoeveelheid groepen een lagen
Net zoals het aantal animaties en effecten is ook de hoeveelheid groepen en lagen op een pagina van belang. Een iPad heeft ook een beperkte mate van geheugen. Hoe meer afbeeldingen of andere objecten er op een werkblad staat hoe zwaarder het voor een iPad wordt wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat er een pagina uitklapt/crashed. Probeer er rekening mee te houden het aantal lagen op een maximum van 150 tot 200 lagen te houden.

Verwijderen van lagen
Indien een object niet meer nodig is kan deze worden verwijderd. Zet een object nooit op onzichtbaar om deze vervolgens niet meer te gebruiken. Lagen of groepen welke op onzichtbaar staan worden nog steeds door de iPad gedownload en ingeladen, echter niet vertoont. Dit zorgt er wel voor dat een pagina extra zwaar kan worden terwijl de lagen/groepen beter geheel verwijderd kunnen worden.

Bestanden voor web of iPad
De online magazine applicatie dient zo goed mogelijk gelijk te zijn aan de magazine in de iPad weergave. Toch kan het voorkomen dat er verschillen ontstaan. Een iPad kan een lettertype of animatie net op een andere manier interpreteren waardoor het iets anders eruit komt te zien. BlueBerry probeert dit verschil zo minimaal mogelijk te houden. Indien er onderdelen speciaal voor web of iPad ontwikkeld dienen te worden is dit mogelijk door gebruik te maken van flash of voor de iPad gebruik te maken van HTML5. Er kunnen in 1 magazine verschillende pagina's voor web of ipad los van elkaar worden geactiveerd.