3. Publicatie formaat voor HTML5 en Native iPad app

Met de komst van de HTML5 interface is BlueBerry overgestapt naar een aangepast formaat voor de publicaties. Voorheen waren de afmetingen van de publicaties vooral leidend voor de native iPad app welke op een afmeting van 1024x748 draait. Met HTML5 wordt het mogelijk om een publicatie ook binnen een webbrowser van een tablet te bekijken. Bijvoorbeeld safari op de iPad.

De ruimte binnen een webbrowser op de iPad heeft alleen een hele andere verhouding. Toch willen we dat een publicatie hier in volledige schermbreedte wordt weergegeven. Om deze reden hebben we gekozen voor het formaat 1138x748. In deze verhouding valt de publicatie precies fullscreen in het scherm van Safari op de iPad. We nemen hierbij de browser van de iPad nog als maatstaf aangezien deze nu nog het populairste is.

Voorbeeld van het magazine (1138x748) binnen de Safari browser op de iPad

Voor Android browsers zijn de resoluties zo enorm divers dat hier geen standaard voor is. In dat geval schaalt het formaat 1138x748 zich in verhouding binnen de beschikbare ruimte van de browser. Het complete magazine is hierbij altijd in beeld waarbij het kan voorkomen dat er zich witruimte rondom het magazine bevindt.

Voor de native iPad app is het een ander verhaal. Hier snijden we het magazine terug naar 1024x748. De randen aan beide zijkanten worden eraf gesneden waardoor het midden (1024x748 ) overblijft. Bij het opmaken van het magazine is het belangrijk hier over na te denken. De buitenste randen kunnen geen buttons of teksten bevatten.

Voorbeeld van de publicatie in de editor en het resultaat binnen een Native iPad app. De rode rand wordt hier afgesneden, hier mag geen belangrijke informatie in staan.

Dit afsnijden is enkel het geval als de uitgaven op een native iPad app van BlueBerry wordt weergegeven.

Voorbeeld HTML5 versie van RijkZwaan magazine :
http://magazine.rijkzwaan.nl

Voorbeeld iPad versie (1024x748), hier zijn de randen eraf gesneden :
https://itunes.apple.com/nl/app/id654658714?mt=8